vrijdag 31 augustus 2012

De bron


Ik weet nooit wat er uit de bron te voorschijn komt.


Bloggen is iets vreemds..........er ontstaat  in mij een drang om te schrijven maar ik weet nooit precies waar het over moet gaan. Alsof zodra ik achter mijn laptop zit en mijn hoofd leegmaak, de woorden vanzelf ontstaan.
Zal het komen omdat ik zo ego-loos-mogelijk probeer te bestaan? Ego's willen, ego's moeten, ego's bezitten, hebben een mening,opinie,  zijn zeker van hun zaak. Ego's verwachten, bedenken, hopen, fantaseren erop los.  Zijn wantrouwend of vertrouwend. Zijn ego's ook speels, creatief, hebben ego's lief?? He....da's een vraag!!..........  ik lees de triologie van JedMcKenna.  (spiritualiteit: forget it, etc) Soms denk ik, ik weet precies wat je bedoelt................maar als ik voel.................dan is het ineens anders.

Volgens JedMckenna zit het ego de mens vaak in de weg, hij/zij voorkomt dat je gebeurtenissen en situaties  kunt beleven zoals zij zich voordoen, als illusie. Een ego voelt, voelt pijn, voelt zich afgewezen, is niet-goed-genoeg, of  trots en pedant, onzeker, weet beter. Alles wat ik daar over lees klinkt zo negatief.............
Een ego zit in het 'levensspel' in de weg. Volgens Jed is alles een illusie, een spel, niets IS. Besta IK dan niet?
Dat klinkt als 'zwarte gaten', dat geeft mij de kriebels. in zwarte gaten kun je verdwijnen..........wordt alles niets............althans zo lijkt het.
Ik BEN, da's voor mij zo goed als zeker.

In het zenboedhisme wordt o.a. de aandacht gelegd op in liefde  stil-ZIJN,  en verder begrijp ik; uit stilte en  licht kan alles ontstaan.......licht is dus LEVEN. En het eerste leven was klank.....OHM.
Naar deze klanken luister ik vooral 's avonds  gerold in mijn dekbed, Noor aan mijn voeten. De wolken links, boomtoppen rechts, frisse lucht alom. Een schitterende CD (waarop de Ohm en natuurklanken) die ik heb gekregen bij 'tools' die ik heb aangeschaft om de doorstroming in energiebanen te optimaliseren en om de juiste trilling te laten ontstaan in het menselijk lichaam. Een helend instrument..........net als de kristallen klankschalen.

Alweer een helend instrument; IK BEN om te helen??? Weer een heel ander onderwerp; waarom ben ik/IK? beter gezegd mijn ziel......ter wereld gekomen?    Andere keer!
Wellicht dat een ego slecht 'in stilte kan zijn......' en daarom leven vanuit de ziel in de weg zit? 

Bij het oefenen van Zazen, in stilte zitten, komt mijn ego vaak om de hoek kijken. maar niet alleen ZIJ. Bij Zazen onstaat ook stilte, geen beweging, niets,  licht en liefdevol, leegte. mijn ziel ervaar ik. ik hou meer van ZEN dan van JED.

Jed is ook ego, alhoewel hij noemt zich vrij-van en verlicht.........en schrijft boeken vanuit deze staat.
Is dat mogelijk? en waar? of speelt hij slechts een spel en houdt hij iedereen voor de gek............ach gut toch al die volgelingen die op verlichting uit zijn, zij zouden toch beter moeten weten???

IK!! weet het niet, leef mijn eigen leven maar, BEN soms ziel, soms hart, soms verstand vaak vaar ik op gevoel.............en verwonder mij bij  dat wat zich voordoet.....dat voelt goed! En ja, soms speel ik het levensspel, als een kind, lekker vrij, zonder oordeel en lak aan wat 'men' ervan vind..........spelen zonder ego =lerend leven!
GENOEG, GENOEG WOORDEN!
Ik ga koken, heb honger, hoe aards.... Niet mijn hart of ziel maar IK ga japanse mosterdspinazie met gele kleine paddestoelen gelardeerd met  koriander, gember, kaapse kerry en zongedroogde tomaat eten.......gelukkig aan IK zit ook iets heel positiefs.....Ik kan drinken, eten en genieten! IK/EGO mag dus van mij ook een beetje aanwezig zijn in m'n bestaan.
Tot blogs 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten